Artemia i glassburk 2.0
Lättare att skilja den kläckta artemian från ägg och skal, går att använda utan lampa. En kombination av Micke Noréns smarta glassburksmetod och traditionell flaska.
- Glassburkar, gärna 2 st
- En 1,5 liters PET-flaska eller kläckarflaska med avtappning
- Vatten
- Vanligt salt med eller utan jod
- Artemiasil eller kaffefilter av nylon (ej med på bild)
Bra att ha är en lampa, en tratt och om du använder PET-flaska, en vanlig luftslang med ett tunt rör.
- Blanda en matsked (15 ml) salt med 1 liter vatten i en PET-flaska och skaka om så saltet löser upp sig.
- Häll en halv liter var av saltlösningen i de båda glassburkarna (använd ingen mellanvägg som i den gamla metoden).
- Ställ glasspaketen ljust (ger bättre kläckning) och på så sätt att temperaturen blir mellan 20 och 30 grader (idealiskt är cirka 25-27 grader).
- Häll max ett kryddmått artemia i den ena burken, vänta till nästa dag med den andra – genom att ha två burkar igång, startade med ett dygns mellanrum, kan man ha konstant tillgång till artemia.
• Vänta till artemian kläckts. Det tar ett till två dygn beroende på temperatur och artemiakvalitet.
Sätt en tratt i PET-flaskan/kläckningsflaskan och häll resolut allt innehåll i glassburken ner i flaskan så allt innehåll följer med.
• Låt flaskan stå i några minuter till skalen flutit upp till ytan och den levande artemian samlats vid flaskans botten.
Har du en kläckningsflaska så är det bara att tappa ur artemian från flaskan som vanligt.
Använder du en PET-flaska så sug upp artemian med det långa röret och luftslangen ner i artemiasilen med hjälp av hävertmetoden.
Skölj försiktigt av artemian med sötvatten innan du ger dem till fiskarna.
Här kan du se Micke Noréns ursprungliga smarta glassburksmetod:
https://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=287