Förfilter till ytterfiltret

Tycker du att du behöver rengöra ytterfiltret ofta? Sätt en bit filtermatta på insugssilen så kan det gå månader och år mellan rengöringarna!

  • Skär till en bit filtermatta, gärna två likadana.
  • Eventuellt ett gummiband

Det här fungerar lika bra oavsett vilket ytterfilter du har. På bilden ser du Eheims lösning. Deras insugssil har öppning även i ovankant, därför behövs ett gummiband för att hålla ihop mattan så inga småfiskar eller räkyngel kan smita in ovanifrån. Använd en fin filtermatta om du har räkyngel, de kan ta sig genom en grov matta.

 


• Gör ett hål i filtermattan så att insugssilen och en bit av röret får plats, en smal filékniv brukar fungera bra. Gör inte hålet för stort, filtermattan går att töja ut. För sedan ner silen och röret i filtermattan. Spänn gummibandet så det blir tätt upptill om silen har en öppning även uppåt.

Fördelen med att låta insugssilen sitta kvar är att man får en större yta som vattnet kan strömma in genom. På så vis förlänger man tiden mellan rengöringarna av filtermattan.
Ju större bit av filtermatta du använder, desto längre kan du vänta innan den behöver rengöras. Skär gärna tilll två bitar när du ändå håller på så kan du byta blixtsnabbt och har alltid en ren filtermatta förberedd när den som sitter på silen klibbar igen - vilket givetvis alltid händer vid olämpliga tillfällen när man har bråttom med något annat.

Fördelar med den här metoden:

  1. Du slipper slabba med ytterfiltret och krångla med att få igång det efter rengöring. Beroende på belastning kan det ta år mellan gångerna ytterfiltret behöver rengöras.
  2. Ytterfiltret behåller hela tiden sin biologiska rening fullt ut.
  3. Även slangarna hålls rena länge.
  4. Filtermattan på insuget kommer att utöka den biologiskt renande massan.
  5. Sparar tid!